Fried Egg Egg Yolk Frying Pan  - Joenomias / Pixabay

Měli bychom při výbavě kuchyně sázet spíše na sklokeramiku nebo indukci?

Příprava kvalitního jídla je v poslední době značně diskutovaným tématem. Leckdy nám však může významně pomoci nejenom to, co kupujeme, ale také prostředí, ve kterém jídlo připravujeme. A důležité jsou i použité spotřebiče.

Zajímá vás, proč jsou v posledních letech tak populární sporáky, jenž používají indukční desky? Rozhodně tu nejde jen o design. Pokud se právě chystáte vyměnit starou varnou desku za novou, měli byste se seznámit s jejich výhodami.

Jak vlastně indukční deska funguje

Ve hře je samozřejmě indukční ohřev. Jinými slovy – ve vařiči najdete cívku z měděného drátu, do níž je vpouštěn střídavý elektrický proud. Jde o kvalitní tepelný vodič, který minimalizuje jakékoliv tepelné ztráty. Neohřívá se tedy samotná deska, ale přímo dno hrnce nebo pánve. S používáním indukce tak značně ušetříte, a navíc se postará i o vaši bezpečnost. Nikdy se totiž nerozpálí.

Bohužel ne všechno nádobí se pro tento způsob vaření hodí. K principu indukce jsou totiž nezbytné vířivé proudy přenášející teplo, a ty vám například smaltované hrnce nevytvoří. Leckdy se tak nevyhnete i nákupu nové sady nádobí.

Zajímavý článek:  Jak si zorganizovat kuchyňské skříňky? Pomůže drátěný program

Hlavní výhodou je rychlý ohřev

Pokud při výbavě své kuchyně vsadíte právě na indukční desky, bude vám odměnou velmi rychlá příprava jídla – a samozřejmě také již zmíněná úspora energií. Smažená zelenina tak zůstane křupavá a přitom se dokonale propeče. A oblíbený vývar nebo omáčku také uvaříte v mnohem kratší době. Nebudete totiž muset čekat na to, až se hrnec zahřeje.

Ovšem jak jsme už zmínili, nevyhnete se nejspíše nákupu nového nádobí. Výjimku tvoří jen hrnce s litinovým dnem a dalších magnetických materiálů, jež lze používat jak na indukci, tak i pro běžné vaření (tuto skutečnost si lehce ověříte tím, že k hrnci přiložíte obyčejný magnet). Chcete nakoupit indukční sporáky a varné sady pomocníků za výhodné ceny? Pak zamiřte na stránky Okay.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *