Jak na udržitelnou párty? Začněte bionádobím!

Ochrana přírody je v českých zemích mnohdy rozporuplné téma. Ukazuje se prstem na velké korporace a přitom se zapomíná na to, že každý z nás může udělat ten malý krok, který pro další generace vytvoří z naší planety přívětivější a čistější místo.

Dobrým prvním krokem je omezení tzv. jednorázového nádobí. Plast totiž není nenahraditelný. Dokazuje nám to například společnost Jarico, jež si na našem trhu vydobyla místo už v roce 1994. Z velkoobchodu s obalovými materiály se postupně vyvinul koncept, přívětivý i pro menší zákazníky, nabízející ekologické čistící a hygienické prostředky a nejnověji také bio nádobí.

Jak vypadá nádobí s přívlastkem bio?

Nemusíte se bát, na první pohled ho nikdo nepozná – leda byste sami chtěli. Je však vyrobeno z ekologicky rozložitelných materiálů. Nezůstane tedy v přírodě ležet desetiletí, nebo dokonce tisíce let – naopak. Velmi rychle se rozloží na základní komponenty, aniž by jakkoli přispělo ke znečištění naší planety.

A co si do této škatulky zařadit? Možná vás to překvapí, ale takový bio příbor či bio kelímek může být vyroben například:

  • cukrové třtiny,
  • bambusu,
  • dřeva,
  • BIO plastu.
Zajímavý článek:  Granitové dřezy reflektují poptávku po větší barevné variabilitě

Zastavme se na chvíli u poslední suroviny. Jak se takový bioplast vyrábí? Lze použít buď biomasu (např. z cukrové třtiny či kukuřice) nebo vsadit speciální postupy, jež umožňují pro jejich výrobu používat i běžně dostupná fosilní paliva. Na první pohled je od běžných plastů nerozeznáte, i vlastnosti (pružnost, ohebnost) mají identické. A jejich cena je také velmi příznivá, zvláště pořídíte-li je ve větším balení.

O své bezpečí se bát nemusíte

Naprostou samozřejmostí je i zdravotní nezávadnost. Takže bio kelímky nebo talíře lze bez obav zakoupit třeba i na dětskou oslavu pro nejmenší účastníky. Zbavíte se tak hory neumytého nádobí a rizika ostrých a střepů, aniž byste po skončení oslavy měli špatný pocit z hory odpadu, který vynášíte v popelnicích.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *