Znaté brousky a ocílky? Jaké je jejich využití v domácnosti?

Pokud to s vařením a se svým nožem myslíte opravdu vážně, bez brousku nebo ocílky se rozhodně neobejdete. Tupý nůž je v kuchyni k ničemu. Naučit se brousit svůj nůž je přitom překvapivě levným, jednoduchým a účinným řešením, jak mít své náčiní neustále ostré. Tak proč jej lidé více nevyužívají? Ať už je důvodem nedůvěra, strach nebo nechuť, rozhodně je s moderními brousky „nebrousit“ škoda.

Ocílka

I když by mělo být k nově pořízenému noži samozřejmostí pořízení ocílky stejné řady a kategorie, není tomu tak. Používání ocílky by také mělo být automatické před každým použitím nože. Ano, i před tím, kdy se vám zdá nůž dost ostrý. Ocílka totiž udrží nůž v perfektním stavu.

Ocílka se vyrábí zásadně z materiálu, který je tvrdší než nůž. Jedině tak dokáže odstranit mikroskopická poškození a ohnutí ostří, která způsobují tupost nože. Abyste měli jistotu, že vám váš nový nůž ocílka nezničí, měli byste ji pořídit přímo na míru noži.

Broušení nože ocílkou chce cvik a zkušenosti. Pokud můžete, nechte si to ukázat od zkušenějšího kuchaře, nebo si najděte instruktážní videa. Při špatném postupu můžete nůž nejen ztupit, ale také nevratně poškodit. Jakmile se naučíte brousit s ocílkou, těch pár pohybů před každým použitím nože navíc se vám stane příjemným rituálem.

Brousky na nože

Pokud se vám z jakéhokoliv důvodu nechce používat ocílka, a nemáte doma nože za desítky tisíc, dobrou službu vám prokáže moderní kuchyňský brousek. Ty se podobně jako ocílky také prodávají ke konkrétním nožům a fungují na principu brusných kotoučů vyráběných nejčastěji z nožířské keramiky.

Jejich velkou výhodou je velmi jednoduché používání, které je zároveň maximálně bezpečné. Jednoduše brousek postavíte na stůl a připravenou mezerou jemně přejíždíte ostřím svého nože.

Ať už si vyberete jakýkoliv brousek, nezapomeňte, že vždy slouží pouze k doostření nože. Nikdy byste svůj nůž neměli úplně ztupit nebo poškodit. Takový nůž už opraví jedině nožíř, doma se do toho raději nepouštějte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *